24 januari 2017


WIJ KONDIGEN AAN : EEN NIEUW FORUM VOORAL BEDOELD VOOR VOETBALBELEGGERS EN GEINTERESSEERDEN

U BENT VAN HARTE UITGENODIGD OM U TE REGISTREREN, WAARNA U INHOUDEN KUNT PLAATSEN EN/OF MET ANDEREN VAN GEDACHTE KUNT WISSELEN.
AAN DEZE KORTSTONDIGE BLOG KOMT DAARMEE EEN EINDE


LAZIO BLOG18 januari 2017

Blik op de praktijken van de Italiaanse voetbalanalist Alberto Francese

Ik heb de aanpak op mijn Lazio-site met ingang van vandaag fors verstevigd en daarin nu ook gevoelig (al veel eerder door mij ontdekt) materiaal prijsgegeven.
Dat leek me na zes weken wel gerechtvaardigd. Het zou t.a.v. de Italiaanse voetbalaandelen wel eens grof geschut kunnen gaan betekenen wanneer dit verhaal door de pers wordt opgepakt.

De laatste analyses door een analist van zowel AS Roma als Lazio dateren van 2001 (!!), dus nog onder het regime van de vorige eigenaren.
Je vraagt je sowieso af al dat daarbij niemand in het forum bijvoorbeeld kanttekeningen plaatste.

Mijn peer group berekeningen op basis van Enterprise multiples voor Juventus, gaven jaren terug al aan dat deze club veel en veel te laag gewaardeerd was.

En niet onlogisch, gelet op de normale methodiek die ik daarbij toepaste, gaven Forbes en KPMG mij aldoor gelijk in die uitkomst, want ook op grond van Forbes en KPMG taxatie van Enterprise Value had Juve na haar eerst onstuimige ontwikkelingen in de Champions League al snel een een impliciet koersdoel van 60 cent te pakken.
Echter bij ene Alberto Francese op dubieuze gronden slechts 22 cent! Zowel diens koersdoelen als de door hem gehanteerde DCF-benadering vond ik onbegrijpelijk.

Mijn ontdekking in 2015 dat deze analist bij ooit een studie van AS Roma uit 2001 zijn vele jaren later bij Juventus gekozen DCF-benadering als "ongeschikt" bevond, bevestigde mij in mijn sterke vermoeden van onfrisse praktijken door deze analist bij de waardering van Juventus.

Op basis van het principe van extreme inconsistentie bij taxaties, lukte het mij in 2013 twee analisten bij Borussia Dortmund die voor vele volgers van de prachtige ontwikelingen bij die club klip en klaar broddelwerk afleverden, eigenlijk de facto zelf het aandeel Dortmund aan het bashen waren, ook aan tonen dat zij inderdaad systematisch de kluit bedrogen.

Bij Juventus wist ik vanaf die vondst ook daar zware insider koersmanipulatie te kunnen bewijzen, en ik heb het wel eens in mijn Juventus thread vermeld. Omdat er bij de drie Italiaanse voetbalaandelen zo veel opvallende gelijkenissen zijn, heb ik nu dus besloten het in een bredere context te plaatsen.

Ik geloof dat met de getoonde Francese-sequenties in het nieuwe artikel voor een ieder (met enige kennis van waarderingsprincipes) de ontmaskering van deze "analist" als eerst en vooral "oplichter" wel vast staat.

Voor de link naar het verhaal : January 17, 2017 -- Mafia practices in Italian soccer. klik hier

18 januari 2017

IEX, de tot een Sodom en Gomorra verloederde financiële site

Op IEX wordt je altijd snel aangevallen (althans door steeds weer dezelfde nare types), en als je zoals bij het thema koersmanipulatie per definitie vrijwel onmogelijk over juridisch bruikbare bewijzen beschikt, dan maken zulke onzalige lieden je graag belachelijk.
Op dat terrein zijn echter velen in staat na enige specialisatie tal van signalen te herkennen, waardoor typische fenomenen voor hen redelijk vlot plausibel zijn, indien ze zich voordoen.
Lieden die niet eens de moeite doen om zich ergens in te verdiepen en tevens van het soort dat altijd "b" zegt als je "a" brengt (en omgekeerd uiteraard), schoppen dan ook weer tegen je aan.

En bij Lazio dook ook deze onzalige IZDP op (die zich daarvoor in vijf jaar überhaupt nooit met voetbaalaandelen bezig hield, maar die zich als Duitsland-hater (want zo kun je het wel min of meer stellen) altijd met het grof aanvallen van mijn persoon bezig hield.
Althans vanaf het moment dat hij in 2012 kon vasstellen dat mijn in 2011 uitvoerig beargumenteerde positieve verwachtingen omtrent de Duitse economie vrijwel in detail uitkwamen.
Verwachtingen waardoor ik juist bij uitstek door hem het meest intensief werd aangevallen, en ik er "helemaal niets van begreep". Hij alles natuurlijk. Dan weet je het wel.

       
Egos die inhoudelijk hun enorme afgang niet kunnen verkroppen, maar dan jou als voor de communty bewezen waardevolle poster op dit onderwerp (en dat weet hij ook), willens en wetens begint te schofferen en mobben.

Dan wordt je door zulke psycho's daarna zelfs overal opgejaagd en kun je niet meer normaal in discussies functioneren.
Uiteraard precies wat zij beogen.

Ik wist dus al ongeveer vier jaar : ook IZDP behoort tot het trieste groepje IEX-ers, waarvan de de integriteit beneden alle peil gerangschikt kan worden.

Dat is namelijk in mijn optiek het geval zodra ik pure willens en wetens leugens en achterklap kan identificeren (en uiteraard ook kan documenteren).

Hij beweert nu in onze Lazio-draad (ziekelijk bang als ook hij blijkbaar is dat de koers verder op gang komt) aldoor dat hij “helemaal niets vreemds op opvallends” bij Lazio ziet.
Iemand die zich echter ooit eerder op het terrein voetbal bezighield, noch enige kennis van het spelletje an sich heeft getoond.

Je moet imo sowieso al een groot “h?fter-gehalte” hebben om je dan op die wijze bij een jouw onbekend thema in te dringen en je zo op te stellen.
En anderzijds iemand grof op zijn inzicht en kennis schofferen, die juist sinds jaren geldt als een van de vroege ontdekkers van voetbalaandelen als serieuze investment case, daar bovendien buitengewoon veel over gedocumenteerd heeft.

Maar op het tegenwoordige "Sodom en Gomorra IEX" is dat geen enkel probleem meer. En je vraagt je daarmee bijna af door wie IEX tegenwoordig gesponsord wordt.

Bewijslast

Want ik laat het er natuurlijk niet bij zitten, dat zulk schorriemorrie zomaar jarenlange fijne Lazio- en voetbaldiscussies kan overnemen en vernielen, en vele legitieme aandeelhouders van een aantoonbaar sterk ondergewaarderd aandeel duperen (dat terwijl er hier fundamenteel zo enorm veel opwaarts mogelijk is, deze casus inhoudelijk ook buitengewoon onderbouwd is, zelfs met een speciale site, dat is een heel belangrijk juridisch detail).

Deze forum moderator van IEX liet actieve discussies, in een tevens bedrijfsmatig sterk boomende sector, slopen door bedriegers, voorwaar een prestatie.

IEX is niet een discussieforum over een willekeurig thema, maar wenst als serieus platform op financieel gebied waargenomen te worden, waar lezers en gebruikers bij hun beslissingen dan wel moeten kunnen vertrouwen op enige bewaking van de integriteit van zij die (mogen) posten.

Je hoeft nu eigenlijk maar te bewijzen dat het hier om pure leugen- en achterklap figuren gaat (dat is niet heel moeilijk) en dan gaat vooral ook IEX zelf dat immers zulke leugens en misleiding ongemoeid laat, nog een keer heel zwaar nat.

IEX blijkt dat immers willens en wetens te doen (want onder andere door mij meermaals daarover ingelicht), maar de IEX-moderator steeds de gemakkelijke weg kiezend, weigert daarop te modereren, onwillig waterdichte bewijzen daarover aan te nemen, laat staan te beoordelen.

En IEX treedt ook al willens en wetens niet tegen aantoonbaar grove reputatie bashing op, een aspect dat zeker ook in de Lazio-casus een niet onbelangrijk detail is.
In zoverre kunnen Lazio-aandeelhouders, zoals zij en hun zaak nu reeds in deze draad geschoffeerd konden worden, hier niet eens meer verliezen.

(wordt uiteraard verder gedocumenteerd)Lazio Stakeholder
Wanneer een analist van Goldman Sachs een al erg hoog gewaardeerd aandeel als Manchester United met een flutrapportje verder pusht en dit via Reuters in no time verspreid wordt, wordt dat door de meeste beleggers voor zoete koek geslikt. En daar hebben de boodschappers (of hun opdrachtgevers) uiteraard geen eigenbelang. Heus niet.
Het is hard nodig dat er met dit soort initiatieven een wat meer fair playing field gecreëerd wordt tussen kleine beleggers en machtige financiële partijen, denk ik dan. Waarom staat niet iedereen te juichen bij dit initiatief (ongeacht of je wel of niet wat in de onderneming Lazio zelf ziet), dat ik zulke stappen onderneem (met een redelijk uniek telinitiatief, dat als het goed is voor de toekomst ook veel verder gaat reiken dan deze casus-sec.

  

Het dogma "beleggen in voetbal is dom" is absurd , een dezer dagen zal ik een tabel samenstellen om juist de enorme waarde-explosie in de sector te illustreren. Die explosie is samengebald in de vijf dominante voetballanden, dat uiteraard wel, daar zitten namelijk per definitie de wereldmarktleiders. En, dat is ook zo bijzonder aan deze sector, wereldmarktleiders die eigenlijk onmogelijk door een start-up (met een leuk idee) uit b.v. Tel Aviv of Singapur bedreigd kunnen worden.
En bij waardeontwikkeling in het voetbal doel ik niet alleen op spelerswaarde. Uiteraard is er langs de weg van het grotere sportieve succes, dat dan weer tot meer omzet leidt een directe koppeling spelers- en ondernemingswaarde(cq potentieel).

Vanwege de telling is bij Lazio de kans om de zo buitengewone waarderings-paradox (meerdere Lazio-toppers zijn individueel al duidelijk meer waard dan de hele beurswaarde) te laten ploffen, veel groter geworden.
duid En dus KAN het dan niet eens meer tegengehouden worden, omdat grootaandeelhouder Lotito (of wie hier de manipulator ook is) door de registratie gewoon door de mand valt, hij wordt uitgerookt.
 1. Want wanneer, eenvoudig gesteld, de beperkt beschikbare aandelen technisch uitverkocht zijn (dat is gebaseerd op de huidige aantallen en koers uiterlijk bij 10 miljoen koopvolume het geval), is een koers van 3 euro normaliter gelet op fair value wel het minste. Dan heeft elke aandeelhouder gerekend vanaf de huige koers (56 cent) dik 400% winst te pakken. Waterdicht!

 2. Daarnaast is dan een enorm voetbal soccergate ontmanteld.

 3. Tevens hebben we dan hoogstwaarschijnlijk een belangrijk voorbeeld gesteld dat dan school zal maken, zodat ook elders verhinderd wordt dat in de toekomst bij soortgelijke constellaties (dominante grootaandeelhouder die alles bepalen kan, geringe freefloat) bedrijven en koersen nog op die manier geregisseerd (gemanipuleerd) kunnen worden.
  Ergo, particuliere beleggers zullen voortaan elders tegen in de peer group onbegrijpelijke waarderingen, tegen enorme volatiliteit en tegen worst case scenario's, illegaal koersen, zelfs complete bedrijven, kapot shorten, beschermd zijn.
We zitten nu bij Lazio op 1,4 miljoen aandelen in de registratie (bijna volledig IEX-ers betreffend overigens), maar dit is nog te bescheeden. Echter wanneer er een beetje beweging komt (na zoveel jaar bij dit aandeel!), zal dat natuurlijk ook elders opgemerkt worden.
Het is dus helemaal niet te verwachten dat de registratie vol zal lopen (je bereikt zeker lang niet alle kleine aandeelhouders waar ook), maar dat is ook helemaal niet nodig.
De kans is vrij groot dat al bij verdubbeling van het huidige aantal de ban gebroken is, omdat dan ook de steeds meer plausibele (want dan duidelijk zichtbare) blokkade door "iemand" in Italië wel opgegeven zal moeten worden.

Manipulatie bij dit aandeel wordt dus door een oplopende telling (bovendien tot nu toe allemaal nieuwe kopers) evident. Maar daarmee wordt het oprollen een logisch, want vanwege het waarderingsniveau ook een buitengewoon lucratief en risicovrij scenario.
Er hoeft sowieso maar één grotere partij lucht van deze zo ongewone constellatie te krijgen! En juist een grotere koper weet zeker dat hij door deze registratie alleen de freefloat kan uitroken.
Dan komt (want fraude hier is erg waarschijnlijk), zelfs de hele club op de markt en is voor deze partij (hoewel hier zoiets eigenlijk onmogelijk leek) indien gewenst de weg gebaand voor een complete overname van Lazio. En wel voor een habbekrats.
De overige aandeelhouders zullen toch graag bereid zijn hun belang af te staan dan. Dan kan deze overnemer besluiten een paar spelers te verkopen en fertig, de hele investering is dan (naar goed private equity gebruik) sowieso al meteen terug.
De waarderingsparadox hier is dan voor alle financiële stakeholders met een grote plof opgeheven, en de door fans gehate grootaandeelhouder ligt er uit. Voorwaar een win-win voor iedereen.

Ik kan lastig bevatten dat wanneer een aandeel dat naar heel veel elkaar ondersteunende waarderingscriteria (en -dat is cruciaal- zelfs zonder mogelijke CL- kwalificatie) al extreem koopwaardig is niet voor iedereen een absolute no-brainer is (en waarom ik uiteraard daarom ook zelf instapte hier).
Al mijn berekeningen daartoe op lazio-stakeholder.nl zijn verifieerbaar met bronvermelidng en transparant.
Daarnaast dit zo bijzondere registratieaspect.
Bij een beetje koopvolume (misschien 10% van wat in één dag bij een gemiddeld AEX fonds wordt omgezet), is zelfs tot 400% koerswinst hier gewoon de facto zo goed als zeker. Het gaat hier om de bedrijfstak voetbal, daarom vrij naar ... : "Ben ik nou zo slim" (dat ik deze hele bijzondere kans begrijp) ... nee ook al 21 anderen.
   

Weer een uit de categorie loepzuivere voorzetten.
Door iemand die blijkbaar van erg goedbewaarde bedrijfsgeheimen op de hoogte is.
 1. Bij welk AEX-bedrijf (bijvoorbeeld) dat van al haar productiemiddelen slechts 1/10-deel verkoopt, levert dat cash op in de orde van haar beurswaarde?
 2. Dat bovendien bijna voor nop op de balans staat?
 3. Zodat de cash ook nog eens als bijna 100% winst gerapporteerd kan worden?
 4. En dit alles nog eens met een factor 10 kan multipliceren?
 5. En dan het jaar daarop geen noemenswaardig effect op de omzet zou ondervinden?
Er zijn nauwelijks ondernemingen te vinden die op EV-basis lager genoteerd zijn dan hun feitelijke liquiditeit.
En ook de grote voetbalclubs zijn zonder uitzondering veel meer waard, dan hun de cashwaarde van hun selectie (Forbes / KPMG).
Maar bij bij Lazio zit er zelfs een factor 5 in andere richting tussen.
 • Manchester United : Enterprise Value = 5 x cashwaarde
 • SS Lazio : cashwaarde 5 x Enterprise Value
   

Er zijn nauwelijks personen op fora (wereldwijd) die aandelen aanbevelen, zonder ze zelf te bezitten. Dat is zelf het IDEE van fora.
Maar zovelen pushen volatiele rommel, die ze zelf niet eens begrijpen, zonder het ook te onderbouwen en storten dan vaak andere beleggers in de afgrond.
Dat wil ik ten alle tijde voorkomen, dat is voor mij als beginner van een draad ook morele plicht.
Bovendien beschrijf ik altijd ook de negatieve zaken die ik onderken, verzwijg niets, laat ook altijd alle ondersteunende berekeningen transparant en verifieerbaar zien, zodat een ieder correct wordt geïnformeerd.

En (dat zie je ook niet altijd zo), nadat ik ooit ergens ben uitgestapt, voel ik me nog lange tijd verantwoordelijk voor mijn threads en blijf ik betreffende bedrijven, en zelfs hun belangrijkste peers, daarom redelijk volgen, zodat ik mogelijk kan waarschuwen of wanneer daar om gevraagd wordt mijn mening beter kan geven.
Dat deed ik bijvoorbeeld bij QSC in 2013 toen ik (ik kende het "systeem QSC" inmiddels maar al te goed) meende te moeten waarschuwen voor een heel bullishe "Vision 2016". Welnu, hoe waardevol dat voor beleggers was. De koers ging daarna, terwijl door enkele analisten hun koersdoelen zelfs tot boven de 6 euro verhoogden, linea recta van 5 euro naar 1 euro. In de NL QSC draad werd ik er echter door een persoon om gemobd.

Maar deze casus Lazio is veel meer dan elke andere belegging van mij ooit eerder.
Het is de ultieme actie, nadat ik er jarenlang op gestudeerd heb, hoe bij zelfmanipulatie bij aandelen ook kansrijk tegengas gegeven kan worden. In het trachten te herkennen van vooral zelfmanipulatie (imo tegenwoordig sowieso cruciaal om goed te kunnen scoren, maar vooral ook beschermd te zijn voor te grote risico's), specialiseer ik me al vele jaren, heb er op fora ook eindeloos veel over geschreven en ter illustratie voorbeelden van typische handelspatronen en koersboekjes laten zien.

Maar ik wil dus de voor particuliere beleggers bij bedrijven zo gevaarlijke zelfmanipulatie (door insiders die alles sturen kunnen) mee helpen onmogelijk maken. En dan moet ik met deze heel zware actie bij Lazio maar riskeren er bekend (berucht) mee te worden, tevens ook mogelijk bedreigd te gaan worden.
Wel weet ik zeker, dat is een absolute voorwaarde ook door bij alle berekeningen grote zorgvuldigheid te betrachten, bronnen te vermelden etc, juridisch geen enkel gevaar te hoeven duchten.
Er zijn al best was CEO´s en IR-chefs die angst voor mijn royaal opgedane ervaringen met dit thema hebben, kan ik verzekeren. Ik heb ook al een een paar analisten bij Borussia Dortmund naar huis gestuurd. Dat was eigenlijk nog kinderspel bij wat er hier bij Lazio kan gebeuren.
Voor mezelf heb ik niet veel nodig. Auto´s, merken en status, dat weten mensen die me in het dagelijks leven kennen, interesseren me geen bal, ik heb geen kinderen aan wie ik een vette erfenis moet nalaten, enz.. Mensen die me nauwelijks kennen, zullen mijn missie (en meer levenstijd die ik prettiger zou kunnen besteden) niet snappen.

Mijn cijfers zijn uiteraard geauditeerd door accountants en worden gewoon zo opgegeven in de jaarverslagen. Hier uit de balans van Lazio.Daarnaast dan bij Lazio die nog resterende fiscale schuld, zoals ik die ook op de site keurig vermeld heb. Die de afgelopen jaren bij lage omzetten geen probleem opleverden, en op EV basis überhaupt niet wezenlijk afdoen aan fair value, zoals ik liet zien. Dat ligt hoe dan ook een factor vijf hoger dan het huidige koersniveau.

En ja gelet op de echte spelerswaarde en op keiharde euro´s die deze zomer voor Inter Milan en AC Milan betaald werden (gemiddeld ca 800 miljoen), zou je Lazio zelfs bij theoretisch 350-400 miljoen euro niet eens erg duur noemen. Dat is ook de legitieme context geweest voor de, dat geef ik graag toe, prikkelende, maar desondanks bewust zo gekozen thread titel "koersvertienvoudiging onmiddellijk mogelijk".

En ook Juve is natuurlijk veel te laag in vergelijking met de grootste peers, evenals BVB. Dat wordt namelijk ook onderschreven door Forbes en KPMG-taxaties.

En dan neem ik nog niet eens de reële mogelijkheid van Champions League (en dito omzetexplosie) dit of volgend jaar mee. Stel dat ik voor Lazio brutaalweg was gaan taxeren op mogelijk forward pe en ev/sales (zoals dat eigenlijk gangbaar is, ook bij BVB).
Lazio bij een netto winst 2017/18 van 40 miljoen of zo op een k/w 20.
Maar dat is dus WEL allemaal mogelijk hier.
Bij een wat meer faire behandeling is er voor de Italiaanse beursgenoteerde clubs en BVB nog heel veel upside de komende jaren.

Porto, Benfica, Ajax zijn voor beleggingen in de voetbalsector dus structureel NIET interessant, omdat men in de tegenwoordige structuur gewoon geen kans meer heeft tegen deelnemers uit de grote landen. Dat beredeneerden wij 5 jaar geleden al en hebben daar met de keuze voor Dortmund binnen de sector ook voor 100% gelijk in gekregen.
Al kan het incidenteel altijd een keer natuurlijk, maar ook Forbes en KPMG bewijzen statistisch overduidelijk dat de enorme waardetoename van voetbalclubs uitsluitend plaatsvond in de 5 grote voetballanden maar dus geheel logisch ook.
Porto c.s. en Ajax ontvangen in vergelijking met de Italiaanse clubs maar een fractie uit TV-gelden, zowel nationaal als in Europees verband (Champions of Euro league), en zelfs wereldwijd. Hun competities worden internationaal namelijk zo goed als niet uitgezonden, waardoor je tevens weinig interessant bent voor shirtreclame, sponsoring en dergelijke door multinationals, enz.Hier dan enige aanvullende (maar zeker niet volledige) onderdelen uit de cursus beleggen in de bedrijfstak voetbal.
In met name de Dortmund-thread is oneindig veel meer lesmateriaal te vinden.
Tevens heb ik dit redelijk vlot opgeschreven, zodat ik het later nog wat structureren moet, maar ik hoop dat het voor nieuwelingen in Lazio-thread het een en ander verheldert.De beursgenoteerde clubs uit de kleine kansloze voetballanden, zijn dus de reden waarom de dogmatici maar bleven denken dat beleggen in voetbalaandelen niet interessant kan zijn.
Dat de waardeontwikkeling in de bedrijfstak vooral niet-beurgsgenoteerd plaatsvond, leidde erg af van de ware dynamiek in deze sector.

Italië gaat ingaande het seizoen 2018/19 van de huidige 2 a 3 (afhankelijk van de Play-offs) naar 4 gegarandeerde plekken in de Champions league en komt dan voortaan op een lijn met Spanje, Duitsland en Engeland, die altijd al 4 plekken (3+1) hadden.
Wanneer Lazio zich voor het volgende seizoen kwalificeert is dat heel mooi, maar het seizoen erna wordt de kans dus heel veel groter.
Vanwege de zwakke prestaties van Nederlandse teams in Europa de afgelopen jaren, moet Ajax met haar nationale concurrenten strijden voor nog maar 1 kwalificatieplek voor de Champions League. Wanneer dat Ajax desondanks toch lukt (het moet anders dan een Lazio daarvoor landskampioen worden), ontvangt Ajax toch maar een fractie aan TV-gelden voor haar deelname aan het toernooi van wat een Lazio ontvangt, wanneer het zich als Italiaanse nummer 3 weet te kwalificeren. Daarvoor misschien maar eens googelen naar UEFA Champions League payout .. kolom market pool.Wanneer Lazio met een tevens hogere kans (in elk geval puur statistisch gezien) zich voor de Champions league kwalificeert, explodeert haar omzet bijkans naar mogelijk 200 miljoen euro, en zelfs minimaal 160-170 miljoen, in het geval men niet verder komt dan de groepsfase.
Daarmee is voor Lazio dan zowat eenzelfde omzetsprong mogelijk, waar BVB 2009/10-2011/12 na haar intrede in de Champions League nog twee jaar voor nodig had, dat ondanks haar altijd volle grote stadion.
En gelet op de vaste kosten van niet eens 100 miljoen per jaar, die zullen dan echter wel behoorlijk stijgen, echter naar max. 130-150 uiteraard ook weer afhankelijk van het succes in de CL, realiseert men puur operationeel zeker een vrije kasstroom van 30, eerder 40 miljoen euro volgend jaar. Netto winst (ex transfers) min of meer idem, dus onafhankelijk van een mogelijke aanvullende winstklapper die automatisch ontstaat bij een grote transfer.
Dit boekjaar heeft men al Candreva verkocht. Dan moge Lazio vorig jaar een gering verlies hebben geleden, maar dan nog alleen omdat men in het seizoen daarvoor een truc uithaalde door aankomende omzet van het seizoen 2015/16 nog in boekjaar 2014/15 te schuiven.
Direct na aanvang van het nieuwe lopende boekjaar 2016/17 had Lazio al een netto winst van bijna 20 miljoen Euro op Candreva in de pocket. Voorgaande jaren was dit bij Lazio nog nauwelijks mogelijk en ook niet het geval. Overigens is Juventus zelfs stiekem met een netto winst van 62 miljoen euro in het eerste kwartaal gestart, maar dat terzijde.
Volgend jaar (bij en CL-deelname en 1 grote spelersverkoop) is de orde 50-100 miljoen euro netto winst plausibel, wanneer je ervan uit gaat dat men (verstandig) per seizoen op een topper flink casht, om de club verder te kunnen bouwen. En met soortgelijke mogelijkheden voor Lazio als club uit een groot voetballand een beurswaarde 38 miljoen euro. Dat is allemaal te ongelofelijk voor woorden!

Dortmund opereert zo ook.. ofschoon het veel omzetkrachtiger is als Lazio verkocht het afgelopen zomer met Hummels, Gündogan en Michitarjan zelfs drie toppers. Dat leverde ongeveer 100 miljoen euro boekwinst op. En omdat vanwege de inzet op talenten voor drie vervangers maar de helft werd betaald tevens 50 miljoen euro cashwinst. Dat de rest van de inkomsten ook werd ginvesteerd in nog meer talent. Maar per saldo wordt op de selectie investeringscashneutraal en met jaarlijks heel veel boekwinsten naar veel hogere omzetniveaus gemarcheerd.

Dus het best is om het imo het voor dit seizoen bij Candreva plus b.v. de Vrij te laten, en enkele spelers in de 5-15 miljoen categorie.
De selectie is wel erg royaal met 33 spelers. Dat zit bij Lazio veel meer niet inzetbare en verborgen cash, dan ik verstandig vind. Officieel heeft de selectie 165 miljoen marktwaarde, maar praktisch eerder het dubbele. Dat weet elke kenner. Dat zie je bij alle transfers van de afgelopen jaren, van Milik tot en met Higuain, van Xhaka tot en met de Bruyne.
Althans voor heel gewilde spelers en daar heeft Lazio er momenteel aantoonbaar enkele van (Anderson, de Vrij, Keita)En wat betreft die transfers, die qua netto cash flow al jaren rond nul liggen. Daar zit bij beide clubs beleid achter. Enerzijds wil je investeren om hogerop te komen, dat lukt BVB uitstekend, anderzijds wordt desondanks veel winst gegenereerd bij deze transfers, omdat betreffende spelers in de regel maar voor een fractie nog op de balans stonden.
Dat nul sommetje bij Lazio en BVB is geen automatisme voor de sector.
De grootste clubs als Manchester United hebben in de regel flinke transfertekorten (zij het dat ook bij hen vanwege het door de UEFA geïntroduceerde Financial Fairplay beleid, van jaar op jaar beter is geworden).
Heel kleine clubs in kleine competities zijn juist weer afhankelijk van cashwinsten uit transfers, en andere clubs zitten tussen deze uitersten in.
Wanneer je als club niet perse transferwinsten meer hoeft te genereren, om je exploitatie op orde te houden, en dan desondanks van jaar tot jaar sterker wordt, dito geleidelijk naar hogere operationele kasstromen kan groeien, je dan dito automatisch een steeds waardevollere selectie opbouwt, dan bereik je bij elkaar heel veel.
Beter kan eigenlijk niet, zolang je althans nog geen Real Madrid of Manchester United bent met tegenwoordig al rond 600 miljoen euro jaaromzet.

Het is dus ook een misvatting te geloven dat je in het topvoetbal grote winsten moet maken om als club een miljard of zelfs twee miljard euro waard te zijn. Ik zou het moeten uitrekenen maar ik schat dat de top 10 clubs, die samen pakweg 20 miljard euro waard zijn, bij elkaar 300 miljoen euro netto winst realiseren. In die orde van grootte ongeveer.. dan zit je op een sector k/w van 60 of zo.Dus erg luxe in vergelijking met clubs als Manchester United, wanneer je met slimme transfers een steeds waardevollere selectie op kunt bouwen. En hoeveel toegenomen (ondernemings)waarde je in dat proces creëert, dus ook zonder nog noemenswaardig netto winst te moeten realiseren.
Dat lukt een Manchester niet. En de Porto´s en Benfica´s ook niet want die moeten vanwege hun t.o.v. hun internationale concurrenten belabberde vermogen tot operationele kasstromen min of meer gedwongen bijna alle toppers verkopen. En dan quasi weer vanaf scratch beginnen.

Maar vergeet niet, op de verkopen is al afgeschreven en daar ontstaan dus ook bij cashflow-neutraal transferbeleid enorme boekwinsten. In het bijzonder bij clubs als Dortmund en natuurlijk ook Lazio, die immers een traditie hebben van zelf opleiden en vooral talenten halen. Zie nu weer wat Lazio de afgelopen zomer heeft gehaald. Daar vind een geweldige waardecreatie plaats, idem Dortmund. Daar werden als gedacht ook niet de inkomsten voor Hummels, Gündogan en Michitarjan één op één voor idem dure vervanger uitgegeven.. te denken dat dat de norm zou zijn bij verstandig geleidde clubs. Behoedzaam operereren en sportief succes gaan Nog een klein voorbeeldje, wanneer een Lewandowski nu nog steeds bij BVB had gespeeld, dan had men bij zijn opvolger Aubameyang op die positie niet alweer in slechts twee-en-een-half jaar tijd van 18 miljoen inkoopwaarde zo'n 60-70 miljoen transferwaarde kunnen maken.

Opleidende voetbalclubs uit de grote voetballanden kunnen ware cashmachines zijn, althans wanneer men aardig weet te scouten en opleiden.
Maar dan moet je het niet zo idioot aanpakken om als Juventus afgelopen zomer. Een unieke opbrengst van 120 miljoen euro voor een speler compleet te verbranden voor ook één vervanger, en een gelet op Juventus` dominantie in het vorige seizoen, eigenlijk ook overbodige speler, die ook al 28 jaar oud was. Naar die actie van Marotta is internationaal met grote verwondering gekeken.

Analoog BVB, kan ook Lazio de forse (verborgen) waardecreatie die momenteel plaatsvindt gelet op de kwaliteit van deze selectie (eventueel) zichtbaar maken om in indien de behoefte er is, aanvullende cash te genereren.
Voor welk berdag is Stefan de Vrij gehaald in 2014?, idem Anderson, Wallace, Milinkovic Savic. allemaal juwelen die niet lang geleden ver onder de 10 miljoen euro gehaald zijn, nu gemiddeld minimaal 3x, eerder 4x meer waard zijn. Bij Dortmund noemen ze dat de “stille reserven” in de balans omdat de echte waarden de op de balans geactiveerde waarden extreem overstijgen. Ook omdat er ondanks de waardetoename balanstechnisch juist ten laste van de winst- en verliesrekening op afgeschreven was! Dat is een uniek en interssnt fenomeen in deze bedrijfstak. Elders worden productiemiddelen natuurlijk ook afgeschreven, maar dan altijd ook veel minder waard dan hun historische aanschafwaarde.

Dat bij Lazio ondanks w/v break-even echt veel verborgen waardecreatie heeft plaats gevonden, manifesteert zich momenteel tevens in de sportieve progressie. In het voetbal is door snelle afschrijvingen van de belangrijkste productiefactoren een vrij laag (officieel) Eigen Vermogen gebruikelijk. Dat heeft anders dan in andere sectoren nauwelijks praktische betekenis, de verbogen waarden in de assets (transactiewaarden heel ver boven boekwaarde) heel groter dan de totale schulden zijn, en bovendien gemakkelijk liquide te maken zijn.Bij dat alles is de fiscale debt, die een erfenis was van het Cragnotti tijdperk de afgelopen 10 jaar ook nog voor meer dan de helft afgebouwd.
Lazio is bijna een topclub, maar dan een met een exceptioneel laag kostenniveau.
Maar dat de voorzitter het graag verborgen wil houden en steeds ook geen spelers wil verkopen, is gelet op het koersdrukken helemaal niet verwonderlijk. Maar is ook niet erg.
Per saldo cashflow genereren uit spelerstransacties doe je zeker als club die naar het hoogste sportieve niveau streeft liever alleen wanneer het nodig is en alles wat je eventueel meer koopt, dan ontvangt, dat heet investeren. Dat is trouwens ook in andere sectoren geen onbekende actie wanneer je als onderneming naar een hoger prestatie- en omzetniveau wil groeien.
In zoverre is het zowel aardig als illustratief dat het Dortmund de afgelopen jaren zo geweldig is gelukt, zonder noemenswaardige netto investeringen in de selectie. En bij Lazio zou het (met een knal zelfs) gelukt zijn, wanneer het met haar kostenniveau als vertegenwoordiger van een groot voetballand ook nog de Champions League weet te bereiken.